Zawsze znajdzie się okazja żeby spotkać się ze znajomymi ;) a, że z pustymi rękami nie wypada przyjść, podaje przepis na paluchy z ciasta francuskiego. Przepis bardzo łatwy i szybki.
Paluchy są smaczną alternatywą dla chipsów. Polecam ;-)
Stopień trudności: proste.
Czas: 20 min.
Z jednego opakowania ciasta francuskiego wyszło ok. 14 paluchów.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (ja kupuję w Biedronce).
- Przyprawy - świeżo mielony zielony pieprz, kolorowy pieprz, papryka czerwona w proszku, sól morska, kminek, mak.
- 1 jajko do posmarowania.
Ciasto kroimy na około 1 centymetrowej szerokości paski, skręcamy je i smarujemy rozmąconym jajkiem. Następnie posypujemy przyprawami. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok 20 min aż będą rumiane.
Wybornie smakują na wieczór filmowy (i nie tylko) w gronie przyjaciół do piwka ;-)
Smacznego!
A z filmów jakie ostatnio oglądałam godny polecenia to "Mój rower" w reżyserii Piotra Trzaskalskiego. Wzruszający, prosty. Polecam.
ostatnio zalegało mi trochę ciasta i nie miałam pomysłu co z nim zrobić! Następnym razem wykorzystam pomysł,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
Szana!
:) Z gotowego ciasta francuskiego można robić wiele smakowitych rzeczy. Bardzo często robiłam koperty ze szpinakiem i fetą, ale mi się znudziły więc szukałam czegoś innego.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam również :)
Depcia :)
uwielbiam takie przekąski :)
OdpowiedzUsuń