piątek, 26 października 2012

Sałatka ze szpinakiem i awokado

Macie dosyć zabierania do pracy kanapek? Najsmaczniej i najłatwiej (szybko) jest przygotować sobie sałatki różnego rodzaju. Dziś podaje przepis na zdrową sałatkę ze szpinakiem. Pasuje do niego prawie wszystko :) Szpinak dostać w większości supermarketów a nawet czasami w osiedlowych sklepach i warzywniakach. 

Szpinak zawiera m.in. dużo wapnia i trochę mniej żelaza, ale paradoksalnie są one mało dla nas przyswajalne bo zbyt duża ilość spożywanego szpinaku powoduje zwiększenie szczawianu wapnia (szpinak zawiera kwas szczawiowy, który po połączeniu z wapniem daje nam szczawian wapnia) w organizmie a co za tym idzie utrudnia wchłanianie wapnia i żelaza przez nasz organizm. Pomimo to szpinak jest zdrowy i można go śmiało jeść w odpowiednich ilościach. Abyśmy łatwiej przyswajali żelazo występujące w szpinaku  powinny mu towarzyszyć warzywa zawierające dużo witaminy C (świeża pietruszka, czerwona papryka itp.). 





No dobra to już wiemy co jemy:)
Czas na przepis na sałatkę.

Składniki:
  • szpinak - opakowanie.
  • pół papryki (najlepiej czerwonej ma najwięcej witaminy C - ja miałam żółtą)
  • pomidorki cherry -  5 sztuk.
  • 1/2 awokado (lub całe - ja z drugiej połówki zrobiłam sobie maseczkę ;)
  • ser feta (ilość według uznania)
  • sok z cytryny
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwki (niekoniecznie - ja miałam końcówkę opakowania wiec dodałam)
  • oliwa z oliwek (lub z pestek winogron)

Sałatkę możecie sobie w pracy zrobić na świeżo albo z rana przed wyjściem. Wieczorem nie polecam bo pomidory sok puszczą i będzie niedobra. Na dużym talerzu układamy listki szpinaku (wcześniej myjemy!), dodajemy pokruszoną fetę, awokado porcjujemy małą łyżką, pomidorki kroimy na ćwiartki albo na połówki i układamy. Paprykę kroimy na cienkie paseczki i również okładamy do naszej sałatkowej kompozycji. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Polewam oliwą i sokiem z połówki cytryny bezpośrednio na naszą sałatkę - nie bawię się w mieszanie sosu w oddzielnym naczyniu.

Gotowe! :D mmmm pycha


Smacznego!


Przepis na domową maseczkę z awokado:

1/2 awokado
2 łyżki miodu
kilka kropel soku z cytryny

Miąższ awokado zgniatamy w miseczce. Najlepiej wykorzystać do maseczki świeże awokado - łatwiej zrobić z niego papkę.  Dodajemy miód i wyciśnięty sok z cytryny (kilka kropel).

Nałóż maseczkę na twarz a po około 15 min zmyj ciepłą wodą - po czym osusz twarz jednorazowym ręcznikiem :)

--------------------------------------
A salad with spinach and avocado.

If you have enough to eat sandwiches at work I propose to make a salad with spinach and avocado. I's very simple.

Ingredients: 
  •  spinach - one pack
  •  half red peppers (I used yellow one)
  • 5 cherry tomatoes 
  • 1/2 avocado
  •  feta cheese (amount according to taste) 
  • lemon juice 
  • freshly ground black pepper 
  • olives (not necessarily - I had a package so I added the tip) 
  • olive oil (or grapeseed)
I do recommend making the salad in the morning before going to work or at work. Do not recommend making this dish in the evening - the fresher the better.  
On a large platter arrange the spinach leaves (wash before!), add crushed feta and avocado pieses. Cut the tomatoes in half and arrange on a plate. Pepper cut into thin strips and add to the salad. Season with freshly ground pepper. Pour olive oil and lemon juice directly on our salad - I do not play in mixing the sauce in a separate dish.

yummy!

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz komentarz. Dziękuję :)
Please leave a comment. Thank you ;)

Prześlij komentarz