Dziś przyszłam do domu i miałam w lodówce światło + boczek i brokuł. W brzuchu kiszki grały marsza...Trzeba było coś zrobić do jedzonka i to szybko!
Wpadłam na pomysł żeby zrobić makaron z boczkiem (brokuł nie jest tu konieczny). To najprostsze danie jakie można sobie wymyśleć i do tego pychotka.
Zabieramy się do gotowania.
Składniki:
- nieduży kawałek boczku
- makaron świderki fusilli
- cebula dymka
- świeży imbir
- trzy średnie ząbki czosnku
- jogurt typu greckiego
- dwie łyżki majonezu kętrzyńskiego
- świeżo zmielony pieprz
- parmezan do posypania makaronu na koniec
- świeża bazylia
- sól
- brokuł (nie koniecznie)
- kilka suszonych śliwek (nie koniecznie - mnie jak zwykle poniosło)
- pomidorki cherry do przyozdobienia
Kroimy cebulkę, świeży imbir i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy sól - podobno cebula puszcza szybciej sok i się nie przypala. Następnie dodajemy pokrojony drobno boczuś i czekamy aż się nam ładnie tłuszczyk wytopi. Dodajemy pokrojony brokuł (ale możemy ten składnik spokojnie pominąć - ja dodałam bo akurat miała już ugotowany). Do potrawy wrzuciłam jeszcze pokrojone suszone śliwki ale to już moja fanaberia :) (można pominąć). Uważam, że najlepiej smakuje makaron z samym boczkiem ale śliwki nadają ciekawej słodkości potrawie co też jest miłe dla podniebienia.
Dodajemy jogurt typu greckiego do potrawy - ja dałam trzy duże łyżki. Czekamy aż nam trochę jogurt odparuje - nie chcemy żeby makaron nam pływał w sosie - sos ma się "zintegrować" z makaronem ;) Dodajemy dwie łyżki majonezu.
Na koniec dodajemy świeżo zmielony pieprz i świeżą bazylię. Posypujemy parmezanem i dekorujemy pomidorkami i listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
Ta potrawa, albo wariacja na jej temat, jest też dobra na zimno. Na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Zrobiłam kiedyś sałatkę na jej bazie czyli:
Makaron fusilli, czosnek (dużo), pieprz, sól, ususzoną pietruszkę albo świeża i majonez - w prostocie siła. Sałatka została na noc po imprezie w lodówce u znajomych mówili, że rano była jeszcze lepsza.... do dziś mnie pytają o przepis.. zdradzam go właśnie teraz :)
Ingredients:
- a small piece of bacon
- fusilli pasta
- scallion
- fresh ginger
- three medium cloves of garlic
- a Greek yogurt
- two tablespoons of mayonnaise Kętrzynski
- freshly ground black pepper
- parmesan cheese
- fresh basil leaves
- salt
- broccoli (not necessary)
- some prunes (not necessarily)
- cherry tomatoes to decorate
At the end, add freshly ground pepper and fresh basil. Sprinkle with Parmesan cheese and decorate with cherry tomatoes and fresh basil leaves.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz komentarz. Dziękuję :)
Please leave a comment. Thank you ;)