Dziś przyszłam do domu i miałam w lodówce światło + boczek i brokuł. W brzuchu kiszki grały marsza...Trzeba było coś zrobić do jedzonka i to szybko!
Wpadłam na pomysł żeby zrobić makaron z boczkiem (brokuł nie jest tu konieczny). To najprostsze danie jakie można sobie wymyśleć i do tego pychotka.
Zabieramy się do gotowania.
Składniki:
- nieduży kawałek boczku
 - makaron świderki fusilli
 - cebula dymka
 - świeży imbir
 - trzy średnie ząbki czosnku
 - jogurt typu greckiego
 - dwie łyżki majonezu kętrzyńskiego
 - świeżo zmielony pieprz
 - parmezan do posypania makaronu na koniec
 - świeża bazylia
 - sól
 - brokuł (nie koniecznie)
 - kilka suszonych śliwek (nie koniecznie - mnie jak zwykle poniosło)
 - pomidorki cherry do przyozdobienia
 
Kroimy cebulkę, świeży imbir i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy sól - podobno cebula puszcza szybciej sok i się nie przypala. Następnie dodajemy pokrojony drobno boczuś i czekamy aż się nam ładnie tłuszczyk wytopi. Dodajemy pokrojony brokuł (ale możemy ten składnik spokojnie pominąć - ja dodałam bo akurat miała już ugotowany). Do potrawy wrzuciłam jeszcze pokrojone suszone śliwki ale to już moja fanaberia :) (można pominąć). Uważam, że najlepiej smakuje makaron z samym boczkiem ale śliwki nadają ciekawej słodkości potrawie co też jest miłe dla podniebienia.
Dodajemy jogurt typu greckiego do potrawy - ja dałam trzy duże łyżki. Czekamy aż nam trochę jogurt odparuje - nie chcemy żeby makaron nam pływał w sosie - sos ma się "zintegrować" z makaronem ;) Dodajemy dwie łyżki majonezu.
Na koniec dodajemy świeżo zmielony pieprz i świeżą bazylię. Posypujemy parmezanem i dekorujemy pomidorkami i listkami świeżej bazylii. 
Smacznego!
Ta potrawa, albo wariacja na jej temat, jest też dobra na zimno. Na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Zrobiłam kiedyś sałatkę na jej bazie czyli:
Makaron fusilli, czosnek (dużo), pieprz, sól, ususzoną pietruszkę albo świeża i majonez - w prostocie siła. Sałatka została na noc po imprezie w lodówce u znajomych mówili, że rano była jeszcze lepsza.... do dziś mnie pytają o przepis.. zdradzam go właśnie teraz :)
Ingredients:
- a small piece of bacon
 - fusilli pasta
 - scallion
 - fresh ginger
 - three medium cloves of garlic
 - a Greek yogurt
 - two tablespoons of mayonnaise Kętrzynski
 - freshly ground black pepper
 - parmesan cheese
 - fresh basil leaves
 - salt
 - broccoli (not necessary)
 - some prunes (not necessarily)
 - cherry tomatoes to decorate
 
At the end, add freshly ground pepper and fresh basil. Sprinkle with Parmesan cheese and decorate with cherry tomatoes and fresh basil leaves.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz komentarz. Dziękuję :)
Please leave a comment. Thank you ;)