Uwielbienie do buraków wyssałam z mlekiem matki :D Moja rodzicielka uwielbia jeść buraki klasycznie do obiadu. Buraki można jednak przyrządzać na wiele sposobów. Niedawno robiłam kakaowe muffinki z buraczkami (o tym w innym poście tu: http://depciaodkuchni.blogspot.com/2012/12/buraczkowe-muffinki.html). Zostało mi trochę musu buraczanego więc postanowiłam zrobić pyszną zupkę - krem :)
Stopień trudności: bardzo łatwe
Czas przygotowania: buraczki się gotują około 1 godziny (zależy od wielkości - małe szybciej)
Dla ilu osób: cztery porcje
Składniki:
5 buraków średniej wielkości
listek laurowy
przyprawy: pieprz, sól
sok z cytryny
bulion warzywny
grzanki z pieczywa razowego
dodatkowo:
oliwa z oliwek do smażenia grzanek
jogurt naturalny
dodatkowo:
oliwa z oliwek do smażenia grzanek
jogurt naturalny
Buraki gotujemy (nie obieramy) do miękkości. Żeby ułatwić sobie pracę można ugotować buraki np. dzień wcześniej. Kiedy ostygną obieramy i kroimy w małe kawałki. Następnie przy użyciu blendera rozdrabniamy - buraczki mają mieć konsystencje musu.
Jednocześnie gotujemy wywar warzywny (ułatwimy sobie pracę mając w zamrażarce wcześniej przygotowany wywar, który po prostu rozmrażamy wrzucając do garnka). Ja wywar robię gotując: marchewkę, pietruszkę, kawałek selera korzeniowego, kawałek pora, cebulę w całości, ziarna pieprzu, sól, listki laurowe.
Podlewamy buraki bulionem warzywnym - zupka ma być dość gęsta, nie za rzadka :) to już zależy od Was jak lubicie. Dodajemy przyprawy i sok z cytryny. I gotowe! Podajemy z jogurtem naturalnym i grzankami.
Grzanki: kroimy w kostkę kromkę razowego chleba i podsmażamy na patelni z ziołami (bazylia i oregano) z kroplą oliwy z oliwek .
Smacznego!
Przepis bierze udział w durszlakowej akcji "doceniamy zupy".
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/doceniamy-zupy#
Przy robieniu zupki słuchałam pięknej muzyki tworzonej przez Angusa i Julię:
http://www.youtube.com/watch?v=eefVgc_qhxg&list=ALHTd1VmZQRNqiKC6-6DMuYP_2h7EWGxS7
może dlatego miała lekko kwaśny smak ;)
Przepis bierze udział w durszlakowej akcji "doceniamy zupy".
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/doceniamy-zupy#
Przy robieniu zupki słuchałam pięknej muzyki tworzonej przez Angusa i Julię:
http://www.youtube.com/watch?v=eefVgc_qhxg&list=ALHTd1VmZQRNqiKC6-6DMuYP_2h7EWGxS7
może dlatego miała lekko kwaśny smak ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz komentarz. Dziękuję :)
Please leave a comment. Thank you ;)