wtorek, 11 grudnia 2012

Makaron Castellane Parmigiane ze szprotkami

Kiedy w lodówce widać tylko światło a w brzuchu burczy... sięgam po ten banalny przepis :)

Stopień trudności: proste.
Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla dwóch osób.




Składniki:

Makaron Castellane Parmigiane firmy Barilla (lub dowolny inny rodzaj) - pół opakowania.
Opakowanie szprotek z oleju
Cytryna (skórka + sok)
Przyprawy: oregano, bazylia, czerwona papryka w proszku, pieprz, sól, świeży imbir, świeża bazylia, pietruszka.
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
łyżka jogurtu


Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu tj. 8-9 min.
W tym samym czasie odsączamy szprotki z oleju i wrzucamy na patelnię. Następnie podsmażamy pokrojone: cebulę i czosnek. Dodajemy imbir i przyprawy. Dusimy kilka minut. Ścieramy skórkę z cytryny na tarce (na oczkach do placków ziemniaczanych). Wciśnięty z cytryny sok dodajemy do naszego sosu. Dusimy kilka minut. Na koniec dodajemy listki bazylii. Żeby sos był bardziej płynny można dodać jogurt (ja dodałam łyżkę jogurtu typu greckiego). Ugotowany makaron mieszamy na patelni z gotowym sosem. Dekorujemy pietruszką.

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz komentarz. Dziękuję :)
Please leave a comment. Thank you ;)