poniedziałek, 5 listopada 2012

Nadziane kalarepki

Dziś przedstawię mój popisowy numer ;)
Faszerowane kalarepki to danie bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne :) 


Ostatnio robiłam je latem kiedy to zajadaliśmy się nimi ze znajomymi na grillu. Świetnie smakują do kiełbaski z grilla. Dziś robiąc zakupy nie mogłam przejść obok nich obojętnie. To ostatnie w sezonie kalarepki, dlatego postanowiłam trochę poeksperymentować i farsz zrobiłam na białym winie. Wyszło pycha :) 
Tego nie można zepsuć. 

Dodam jeszcze, że kalarepka to jedno z warzyw polecane przy cukrzycy, ponieważ zawiera węglowodany, które są uwalniane dużo wolniej  i przez co wchłaniane wolniej przez organizm. Warzywo to obniża poziom cukru we krwi. Taka piękna, zdrowa a taka niedoceniana :) Spójrzcie na nią!


Jej wysokość Kalarepka


Stopień trudności: łatwe.
Czas przygotowania: około 1 godziny
Ile osób sobie podje? 6 sztuk kalarepek = 3 osoby miło sobie podjedzą, 6 osób też popróbuje i sprawi przyjemność brzusiowi.

Czego nam potrzeba?
  • kalarepki - 6 sztuk
  • duża czerwona papryka
  • dwie średniej wielkości cukinie
  • cebula
  • około połowy opakowania sera feta (ja dziś dodałam 1/4)
  • białe wino wytrawne (około pół szklanki)
  • ser camembert (do zapiekania)
  • oliwki (tym razem zrobiłam bez oliwek ale dodawałam kiedyś i pycha wyszło)
  • kubek śmietany
  • serek do smarowania pieczywa z chrzanem (ja dodałam bo miałam końcówkę - fajnie połączyło składniki farszu, ale nie musisz dodawać)
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • trzy nieduże ząbki czosnku
  • przyprawy: świeżo zmielony pieprz, papryka chilli, papryka czerwona w proszku, świeży imbir, kurkuma, oregano i bazylia suszone

Farsz
(to wersja wegetariańska ale można dodać mięsko mielone - robiłam i pycha;)

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę, imbir, czosnek. Lekko solimy czekamy aż się zeszkli i dodajemy przyprawy. Następnie kroimy paprykę i cukinię i dusimy w przyprawami około 5 minut. Dodajemy winko. Dusimy aż odparuje. Przykrywamy białą kołderką ze śmietany i sera feta (ja dodałam jeszcze serka). Dusimy aż aromaty się zmieszają. Pachnie to wszystko pięknie! Próbujemy jak za mało pikantne dodajemy świeżo zmielony pieprz. Jak dodajesz oliwki i fetę pamiętaj, że są słone - radzę nie dodawać wtedy soli (poza tym sól to "biała śmierć" ;)



Kalarepki

Już nam burczy w brzuchy, ale trzeba się zająć kalarepkami. Dokładnie umyj i obierz z łykowatej skórki (zrób to dokładnie). Zwłaszcza o tej porze skórka jest już nieco stwardniała. Tak przygotowane wrzucamy do garnka z gotującą się wodą (jak masz ochotę to ją posól - ja nie soliłam). Do wody wrzuć ziarnka pieprzu i listek laurowy. Gotujemy tak długo, aż kalarepki nam zmiękną - łatwiej je wydrążyć. Raz próbowałam surowe drążyć - nie polecam. Jak długo je gotować? Jak są młode i małych rozmiarów można krócej (po około 20 min sprawdź czy dobre wbijając w miąższ kalarepki widelec). Dziś gotowałam kalarepki dość pokaźnych rozmiarów no i już lekko podstarzałe ;) po około 30 min były jeszcze lekko twarde. Nie przejmujcie się tym. Lepiej jak kalarepki są twarde - potem będziemy je zapiekać w piekarniku można na tym etapie je jeszcze podgotować. Jak będą rozgotowane nic już z nimi nie zrobimy bo się nam rozpadną...

Po ugotowaniu i ostudzeniu wydrążamy środki. Najlepiej to robić łyżką - ja mam taką do lodów, ale można zwykłą metalową łyżeczką. To co nam zostanie ze środków można dodać do zupki - kremu albo zrobić puree.

Nadziewamy solidenie nasze kalarepki ;-) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Ja wkładam do żaroodpornego naczynia i wlewam na dno trochę wody, żeby się nie przypiekły. Kładziemy na każdą z kalarepek plaster (albo dwa) sera camembert. Czekamy aż się ser rozpuści (około 10 min). Jak kalarepki są za twarde to pieczemy dłużej :) 

Kalarepkę podawać z sosem czosnkowym (jogurt naturalny + wyciśnięty czosnek + można dodać odrobinę fety - zmiksować lub wymieszać aby sos miał jednolita konsystencję). Udekorować ziołami.




Życzę smacznego!




--------------------










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz komentarz. Dziękuję :)
Please leave a comment. Thank you ;)