To bardzo proste i szybkie danie czyli takie jakie lubię najbardziej ;-)Wyznaje zasadę, że sos do makaronu powinien się składać z małej ilości składników - im mniej tym lepiej.
Stopień trudności: prościzna
Czas przygotowania: 20 min.
Porcja: dla 2 dorosłych osób.
Składniki:
- pół opakowania makaronu caserecce (firmy Barilla) - ok. 250 g
- średniej wielkości cebula czerwona
- kilka pieczarek (niekoniecznie)
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: suszone: bazylia i oregano, kilka świeżych liści bazylii, papryka ostra w proszku, curry, można dodać świeży imbir (tym razem nie dodałam), sól morska, świeżo zmielony pieprz
- kawałek sera fety do pokruszenia na koniec i do dodania do sosu
- rukola - solidna garść liści
- ser parmezan do posypania (albo inny wyrazisty w smaku)
- oliwa z oliwek do smażenia (lub olej)
- łyżka różowego wina
- dwie łyżki jogurtu typu greckiego
Makaron caserecce kupiłam w Tesco uwielbiam jego prosty kształt ;-) Cebulę i czosnek kroimy w kostkę- smażymy na podgrzanej patelni na oliwie (dodajemy sól). Wrzucamy przyprawy: suszona bazylię i oregano, paprykę ostrą i curry. Pieczarki obieramy ze skórki i myjemy - osączamy na papierze, kroimy i dodajemy na patelnie. Zalewamy winem. Czekamy aż odparuje.
Dodajemy kilka liści rukoli, bazylię.
Następnie dodajemy pokruszoną fetę (nie potrafię podać ile - nie za dużo nie za mało) oraz dwie łyżki jogurtu typu greckiego. W sumie sos jest gotowy. Dusimy jeszcze chwilkę.
W tym samym czasie co sos gotujemy nasz makaron. Na opakowaniu jest podane 9 min wiec już po ok. 7 sprawdzasz czy jest dobry. Ja gotowałam ok. 8. Nie rozgotuj - ma być al dente! Makaron to podstawa tej potrawy ;) Nie zalewamy go zimną wodą. Po podanym czasie od razu wylej na durszlak.
Ja makaron mieszam na patelni z sosem. Posypałam na koniec fetą, dodałam rukolę i posypałam parmezanem. I już.
Smacznego!
:) pozdrawiam ciepło :)
Przy robieniu obiadku słuchałam:
Jaka pychota :) Uwielbiam takie makarony.
OdpowiedzUsuńJa też :)
OdpowiedzUsuń