środa, 31 października 2012

Muszle z serkiem ricotta

Miałam zrobić muszle z nadzieniem z kurek i serka ricotta - wyszły mi nadziewane muszle mięsem mielonym zapieczone w sosie pieczarkowym z serem ricotta. Polecam, bo danie się dość szybko robi a smak... Niebo w gębie!
Uznałam, że nie będę kombinować i zrobię danie ze składników które mam w lodówce zresztą najczęściej tak robię :) improwizacja ;D Ale na muszle się już wcześniej napaliłam więc musiałam podreptać do sklepu. 

Przy okazji kupiłam grzyby portobello ;) ale o tym kiedy indziej...

Stopień trudności: łatwe.
Czas przygotowania: około 1h
Ile osób napełni brzuszki: spokojnie 4.
Jak na dwie osoby to macie dwa obiady załatwione :)

Czego potrzeba do zrobienia tej pysznej potrawy?


Składniki:

pół opakowania makaronu w kształcie dużych muszli (conchiglie) - mi wyszło ok. 30 sztuk

farsz:

pół kilograma mięsa mielonego (szynki) - starczy akurat na 30 sztuk muszli
cebula dymka (włącznie ze szczypiorkiem)
dwa ząbki czosnku
świeża czerwona papryka
ok. 10 sztuk zielonych oliwek
oliwa z oliwek do smażenia
przyprawy (sól, świeżo zmielony pieprz, świeże oregano, świeża bazylia, suszona bazylia, zioła prowansalskie, kurkuma, sproszkowana papryka czerwona)

sos:

opakowanie serka ricotta
ser camembert
dwie duże pieczarki
mała cebulka
pieprz
sól
starty ser żółty 
kilka listków bazylii i oregano (świeżych)
mleko (jak sos za gęsty lub może być jogurt)


Rozgrzewamy patelnie. Kroimy cebulkę dymkę, czosnek i wrzucamy na patelnie żeby się lekko zeszkliły. Dodajemy przyprawy. Pamiętaj, że świeże zioła dodajemy na koniec, suszone na początku. Dodajemy mięso. Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz kolej na paprykę i oliwki. Kroimy je w kostkę i wrzucamy do naszego farszu. Dusimy przez około 15 min. Po tym czasie gasimy ogień aby farsz ostygł lekko.

W międzyczasie stawiamy wodę na makaron. Wodę solimy kiedy zacznie wrzeć. Makaron gotujemy al dente (nie ma nic gorszego niż rozgotowany makaron) - po przekrojeniu ma być widać biały pasek - mąkę. Gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu (ja swój gotowałam ok. 13 min). Mieszaj żeby się nie posklejał! Sprawdź już po około 11 min czy jest już dobry (czyli dwie minuty przed podanym na opakowaniu czasem). Jak za twardy gotuj jeszcze chwilkę. Pamiętaj, że potem będziemy go jeszcze kilka minut zapiekać więc i wtedy trochę zmięknie.

Makaron odcedzamy delikatnie żeby się nam nie połamał - najlepiej wysypać go na jakieś płaskie naczynie żeby nam się nie posklejał. Można polać oliwą. Nie zalewamy zimną wodą! Ja od razu wsypałam do żaroodpornego naczynia, w którym będę wszystko zapiekać

Nadziewamy nasze muszelki.





W międzyczasie rozgrzej piekarnik.

Teraz czas na sos. Cebulkę kroimy w kostkę smażymy na oliwie z oliwek dodajemy przyprawy - pieprz i sól. Dodajemy ser ricotta - cały czas mieszaj drewnianą łyżką. Ja dodałam trochę mleka bo sos był za gęsty. Potem dodałam jeszcze świeżych ziół i pokrojonego na plastry sera camembert. Chwile czekamy żeby się nam rozpuścił - ale nie doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien mieć gładką konsystencję - używamy do tego blendera.

Polewamy muszle i zapiekamy. Posypałam jeszcze startym serem żółtym, ale nie trzeba. Pieczemy około 5 min aż ser się roztopi.




Układamy kilka muszli na środku talerza przyozdabiamy listkiem świeżej bazylii. Dookoła dekorujemy pieprzem - można kolorowym (świeżo zmielonym). Mniam. Jeszcze mam ten smak w pamięci...




Życzę smacznego!

Jeszcze taka uwaga: jak nie lubicie oliwek możecie dodać do farszu fetę. Nada potrawie wyrazisty słonawy smak. Sos nie jest ostry - do potrawy nie dodawałam też ostrych przypraw - czasem trzeba od nich trochę odpocząć :)



-----------------

Niedługo wrzucę angielską wersję.












2 komentarze:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz komentarz. Dziękuję :)
Please leave a comment. Thank you ;)