A przepis i wykonanie jest bardzo proste. Tym razem chleb jest zrobiony na drożdżach :)
Polecam!
Przepis pochodzi z bloga mojej chlebowej Guru - Liski z White Plate. Polecam jej bloga o wypiekach dla początkujących i zaawansowanych piekarzy.
Składniki:
- 450 g mąki (użyłam pszennej typu 450)
- 200 ml wody (przegotowanej ciepłej)
- 100 ml zsiadłego mleka (użyłam kefiru)
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- opakowanie drożdży instant 7 g
- ziemniaki ok 200 g (rozgniecionych)
- jedna mała cebula
- 4 plasterki chudego boczku
- łyżka oliwy
- mała cebula
Boczek kroję w kostkę i podsmażam na suchej patelni aż się zarumieni. Odstawiam do miseczki żeby ostygł. Na tej samej patelni wlewam oliwę i podsmażam cebulkę (dodaję rozgniecione nasiona kolendry).
Mąkę mieszam z solą, cukrem, drożdżami w misce. Dodaje wody i kefiru oraz rozgniecionych ziemniaków.
Zagniatam aż ciasto odstaje od miski. Dodaje cebulkę i boczek - delikatnie wgniatam kawałki w ciasto.
Zagniatam kilka minut.
Formuję kulę, odstawiam do wyrośnięcie na około 45 minut. Nagrzewam w tym czasie piekarnik do około 200 stopni (w oryginalnym przepisie do 240 st. - mój piekarnik nie osiąga takiej temperatury ;) . Układam bochenek na blaszce wysmarowanej olejem (na papierze do pieczenia).
Piekę chleb około 45-50 min.
Studzę na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz komentarz. Dziękuję :)
Please leave a comment. Thank you ;)