sobota, 16 maja 2015

TARTA ZE SZPARAGAMI NA CIEŚCIE FRANCUSKIM

Tą tartę bardzo prosto i szybko zrobić więc polecam jeśli mamy np. niezapowiedzianych gości :)
Zdążymy ją zrobić w godzinę, a zapach będzie zapraszał do wspólnego stołu.
To też dobry pomysł jak mamy ochotę na 'COŚ'  dobrego, ale nie mamy specjalnie pomysłu na obiad czy kolację. Możemy do niej dodać co tylko chcemy - znakomita na wykorzystanie resztek z lodówki:
kawałek bakłażana, cukinii, marchewka, mozzarella, ser pleśniowy, któremu kończy się data ważności itp. :) Ilość podanych składników jest dowolna i zależna od tego co macie 'pod ręką'.

Tarta ze szparagami:

  • pęczek szparagów
  • pół papryki czerwonej
  • około 10 sztuk kaparów
  • 1/3 opakowania fety (nie za dużo kapary są słone)
  • połowa opakowania sera gorgonzola
  • spód - opakowanie ciasta francuskiego
  • wierzch tarty: 5 jaj, dwie łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżka oliwy, sól, pieprz. 



Szparagi i paprykę pokrojoną w kostkę blanszujemy na oliwie lub maśle około 10 min. Szparagi mają być chrupkie. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, papryczkę chilli, rozgniecione nasiona kolendry, curry, pieprz, sól i co lubicie. 
Spód w tym czasie podpiekamy (około 10 min). Wyjmujemy z piekarnika. Nakładamy szparagi. Zalewamy mieszanką jaj, jogurtu greckiego,mąki ziemniaczanej. Dodajemy fetę, gorgonzolę, kapary.
Wkładamy do  rozgrzanego, do 180 stopni, pieca na około 30-45 min.

Tarta ze szparagami:



Tarta z cukinią i kaparami:




Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz komentarz. Dziękuję :)
Please leave a comment. Thank you ;)