czwartek, 12 grudnia 2013

Tarta na spodzie z kaszki kukurydzianej


....To uczucie kiedy czujesz, że przyjechałaś z dalekiej podróży...choć nie wyjechałaś poza granice swojego rodzinnego miasta... to podróż w głąb siebie, która cały czas trwa... Taka refleksja mnie ostatnio dopadła.... Szukamy, gnamy coś po drodze gubimy a potem się okazuje, że tego co tak usilnie szukaliśmy mamy tu na miejscu...w nas... w rodzinie...w przyjaciołach... w domu...
Nie dajmy się zwariować.. nie rezygnujmy z siebie, ze swoich pasji... wszak trzeba mieć w życiu jakiś mały kawałek swojego świata, do którego lubimy wracać...coś zupełnie naszego...ale dość tego filozofowania... 
Dziś "zamknęłam" się w kuchni i gotowałam piekłam przez pięć godzin...uf... Gorąco i pachnąco się zrobiło...
WRÓCIŁAM!!!





Stopień trudności: łatwe. 
Czas przygotowania: około 1 h.


Składniki:
  • 4 marchewki średniej wielkości
  • 3-4 cebule średniej wielkości
  • kaszka kukurydziana - około 1 szklanka
  • przyprawy: pieprz cayenne, pieprz ziołowy, curry, sól, bazylia
  • dwa ząbki czosnku
  • około szklanka kaszki kukurydzianej 
  • oliwa z oliwek
  • pestki z dyni do dekoracji
  • pestki słonecznika (garść lub dwie)

Marchew umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z oliwą. Dodać marchew, słonecznik, czosnek i przyprawy chwilę smażyć. Dolać wody i poddusić około 15 - 20 minut.

Ugotować kaszkę według przepisu podanego na opakowaniu - ma być gęsta. Po ugotowaniu dodać przyprawy sól, pieprz, curry lub według uznania. Ja lubię jak jest pikantna.

Dno formy od tarty lub inną formę polać oliwą, następnie wyłożyć na nią kaszkę. Jeśli jest za sucha dodać oliwy. Następnie wyjąć i wyłożyć na nią farsz z marchewki i cebuli. Piec około 30-45 minut. Ostudzić i podawać. Smakuje na zimno i na ciepło równie dobrze.

Taki spód jest alternatywą dla osób będących na diecie bezglutenowej. Robiłam z tym spodem również tartę z porem i wyszła rewelacyjna.


Smacznego i miłego wieczoru :)




4 komentarze:

  1. Dobrze, że wróciłaś, i to z taką pyszną tartą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Patysko :)) Miło Cię widzieć ;)!

      Usuń
  2. zrobię :) jadłam, jest pyszna :* - Marcia

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Martuś :* Specjalnie dla Ciebie była wyczarowana :))

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz komentarz. Dziękuję :)
Please leave a comment. Thank you ;)