Składniki:
- trzy szklanki mąki (użyłam tortowej ale może być zwykła pszenna)
- kostka margaryny do pieczenia
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- 1 serek Danio waniliowy
- 5 średniej wielkości jabłek pokrojonych w plastry
- przyprawa do piernika i cynamon (niekoniecznie)
Suche składniki wsypujemy do miski mieszamy dodajemy margarynę i serek. Zagniatamy ciasto. Łatwiej jest zagniatać na blacie kuchennym lub stolnicy. Dzielimy na pół i rozwałkowujemy na dwa placki wielkości foremki (użyłam prostokątnej). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Jeden z placków kładziemy na spód, posypujemy pokrojonymi i obranymi ze skórki jabłkami (jabłka może obrać i pokroić ktoś z domowników) i przyprawą do piernika lub cynamonem. Przykrywamy drugim plackiem (w mojej wersji były to paski ciasta poukładane na przemian).
Wkładamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika pieczemy około 30 min. (wierzch powinien być lekko zarumieniony).
Smacznego!
Depciu, jakąż piękną plecionkę popełniłaś :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń